Antikoncepce a hormonální léčba

24.1.2020, 4 610 přečtení, Trombofilní mutace

Kombinovaná hormonální antikoncepce je založena na kombinaci estrogenů a gestagenů. Estrogen obsahují i léky na podporu otěhotnění nebo například léky před odběrem vajíček u dárkyň. Kontraindikací k nasazení antikoncepce jsou homozygotní mutace faktoru V Leiden, mutace v genu pro protrombin a kombinace různých trombofilních mutací. Jako náhrada místo preparátů obsahující estrogen by měly být preparáty s gestagenem. Gestagenní antikoncepce není spojována se zvýšeným rizikem vzniku žilní trombózy. Ženy před zahájením užívání antikoncepce, či hormonální terapie, by se měly nechat testovat alespoň na dvě základní mutace (Faktor V Leiden a Faktor II Protrombin).

Kombinovaná hormonální antikoncepce je založená na kombinaci estrogenů a gestagenů. Kromě základní funkce (zabránění početí) má antikoncepce spoustu dalších účinků na organismus ženy, jak pozitivních, tak negativních. Užívání hormonální antikoncepce je spojené s určitým rizikem zdravotních komplikací, zejména hlubokou žilní trombózou.

Kontraindikací k nasazení antikoncepce jsou homozygotní mutace faktoru V Leiden, mutace v genu pro protrombin a kombinace různých trombofilních mutací, deficit antitrombinu III a deficit proteinu C. Ostatní trombofilní mutace nepředstavují absolutní kontraindikaci.

antikoncepce

Hormonální antikoncepce je u nás nejpoužívanější antikoncepční metodou. Látky vyvolávají rozsáhlé změny ve fibrinolytickém systému, dochází ke vzestupu plazminogenu, komplexu plazmin-alfa2-antiplazmin, zvyšuje se aktivita tkáňového aktivátoru plazminogenu a naopak dochází ke snížení hladiny antigenu inhibitoru aktivátoru plazminogenu-I, poklesu jeho aktivity a dalším změnám.

Fibrinolýza u uživatelek antikoncepce je zvýšená, což je pravděpodobně odezva a kompenzace protrombogenního stavu vyvolaného hormonálními látkami. Stejné jsou změny u preparátů obsahující levonorgestrel. Vztah hormonální léčby a antikoncepce ve spojení s trombofilními mutacemi je předmětem několika studií. Jako náhrada preparátů obsahujících estrogen by měly být podávány preparáty s gestagenem. Gestagenní antikoncepce není spojována se zvýšeným rizikem vzniku žilní trombózy.

Vzhledem k vysokému výskytu trombofilních mutací v bílé evropské populaci je zvažováno, zda by všechny ženy před užíváním hormonální antikoncepce či terapie, neměly být vyšetřeny alespoň na dvě základní a nejčastější mutace podmiňující tromboifilie (Faktor V Leiden a Faktor II Protrombin). V současnosti jsou ovšem vyšetřovány jen ženy s pozitivní rodinnou anamnézou nebo již po prodělaných trombózách či opakovaných samovolných potratech.

Pozitivní účinky antikoncepce na organizmus ženy:

  • upravují intenzitu menstruačního krvácení
  • snižují intenzitu menstruačních bolestí
  • podporují kvalitu pleti

Negativní účinky antikoncepce na organizmus ženy:

  • změny ve fibrinolytickém systému
  • bolest hlavy
  • nevolnost
  • infekce pohlavních orgánů
  • změny nálad

Literatura:

Hormonální antikoncepce a trombofilní stavy

Trombofilní stavy

Související články

Leidenská mutace 24.1.2020
Jak se dědí geny 22.2.2023

Důvody, proč se s analýzou DNA obrátit na nás

10 dnů
Nejrychlejší analýza
4 mutace
Komplexní analýza
96%
Nejspolehlivější metoda
10tis. vzorků
Nejvíce zkušeností
Praha
Sběrné místo v Praze
Osobní přístup
Nadstandardní služby

+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427
info@protean.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421