Homocystein

31.1.2020, 1 346 přečtení, MTHFR Homocystein

Zvýšená hladina homocysteinu je považována za rizikový faktor spojený s onemocněními srdce a oběhové soustavy, mozkových příhod, potratů a vývojových vad plodu, zejména nervové soustavy. Jeho zvýšená hladina v krvi přispívá dále k poškození cévní výstelky a zvýšení syntézy cholesterolu, které spouští kornatění tepen (aterosklerózu). Následkem aterosklerózy může být infarkt myokardu nebo mozková mrtvice.

Homocystein a kardiovaskulární systém

Homocystein má vliv i na vznik cévních trombóz – zejména hlubokých žilních trombóz, které mohou vést až k plicní embolii. Mutace C677T v genu MTHFR přispívá také ke vniku povrchové žilní trombózy (tromboflebitida, nebo zánět povrchových žil) u pacientů s predispozicemi pro vznik křečových žil. Následkem tromboflebotidy může být opět embolie plic. V současné době mutace v MTHFR genu není považována za rizikový faktor trombofilií a její vyšetření bylo vyřazeno z trombofolního testu. Je to důsledkem zjištění, že snižování hladiny homocysteinu zvýšeným příjmem B-vitaminů (B6, B9, B12) nemá prokazatelný vliv na zlepšení kardiovaskulárních onemocnění a slouží tedy jen jako prevence u osob, které dosud nemají zvýšenou hladinu homocysteinu a následné kardiovaskulární potíže.

Homocystein a nervový systém

Podle některých studií může zvýšená hladina homocysteinu přispívat ke vzniku duševních onemocnění jako jsou poruchy vnímání, demence, deprese, migrény, roztroušená skleróza, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba nebo autismus. Zatím se ovšem jedná spíše o výzkum a přímý vliv homocysteinu na vznik těchto onemocnění nebyl potvrzen.

mozek

Homocystein a další onemocnění

Mezi další onemocnění, která bývají spojována s vyšší hladinou homocysteinu, patří osteoporóza a poruchy pohybového aparátu.

 

Literatura

Influence of Methylenetetrahydrofolate Reductase Gene Polymorphisms on Homocysteine Concentrations after Nitrous Oxide Anesthesia

Effect of Nitrous Oxide Anesthesia on Plasma Homocysteine and Endothelial Function

Role of homocysteine in the development ofcardiovascular disease

Homocysteine and MTHFR Mutations

Mírné hyperhomocysteinémie z deficitu MTHFR (C677T a C1298A) u dospělých a adolescentů v metabolické ambulanci. Je třeba je diferencovat a léčit?

Effect of nitrous oxide on plasma homocysteine and folate in patients undergoing major surgery

Důvody, proč se s analýzou DNA obrátit na nás

10 dnů
Nejrychlejší analýza
4 mutace
Komplexní analýza
96%
Nejspolehlivější metoda
10tis. vzorků
Nejvíce zkušeností
Praha
Sběrné místo v Praze
Osobní přístup
Nadstandardní služby

+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427
info@protean.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421