MTHFR a anestezie

16.1.2020, 1 739 přečtení, MTHFR

Mutace v genu MTHFR ovlivňuje proces methylace a způsob, jakým tělo zpracovává chemikálie, včetně léků, jako jsou anestetika. Anestezie není vždy nebezpečná, ale některé typy anestetik mohou způsobit u jedinců s mutací MTHFR závažné zdravotní komplikace. Pokud se ocitnete v situaci, kdy budete potřebovat anestézii, je důležité informovat ošetřujícího lékaře o Vašich mutacích genu MTHFR.

Proč způsobuje MTHFR reakce s anestezií?

U člověka s mutací genu MTHFR existuje nebezpečí, že po podání běžných léků mohou nastat neočekávané reakce. Mutace genu MTHFR brání tělu v detoxikaci nejrůznějších chemikálií přítomných v léčivých přípravcích. Kromě toho mohou některé typy anestetik blokovat účinek vitamínů, jako je například vitamin B12. Pokud máte mutaci MTHFR, může náhlé vyčerpání zásob vitamínů skupiny B způsobit zdravotní komplikace.

MTHFR a oxid dusný

Existuje několik typů anestezie, a ačkoli ne všechny jsou nebezpečné, některé mohou mít škodlivé následky zejména u lidí s mutací MTHFR. Jeden z běžně používaných typů anestetik je oxid dusný (N2O), známý také jako rajský plyn. Jde o poměrně oblíbený typ anestetika, který působí euforicky, má rychlý nástup narkotického účinku a je levný. Bylo však jednoznačně prokázáno, že oxid dusný způsobuje zvýšení hladiny homocysteinu v krvi u lidí s homozygotní mutací genu MTHFR 677C>T nebo 1298A>C. Zvýšené hladiny homocysteinu jsou pro organizmus jednoznačně škodlivé, zvyšují riziko vzniku trombózy zejména srdce, mozku a ledvin. 

Oxid dusný může být nebezpečný i v nízkých dávkách při pasivním vystavení jeho účinkům. Zubní lékaři, chirurgové a zdravotní sestry mohou být dlouhodobě pasivně vystaveni účinkům oxidu dusného. Osoby s homozygotními mutacemi a kombinací heterozygotních mutací MTHFR by za žádných okolností neměly být vystaveni oxidu dusnému.

Ne všechny typy anestezie jsou nebezpečné

Pokud potřebujete celkovou nebo místní anestezii, existuje množství anestetických přípravků, u nichž je riziko zdravotních komplikací minimální. Při příjmu do lékařského zařízení každopádně uvědomte ošetřujícího lékaře o svém mutačním profilu a případně upozorněte na nebezpečí podání rajského plynu.

Co když se nemůžete vyhnout „špatné“ anestezii?

Můžete se ocitnout v situaci, kdy se nemůžete vyhnout anestezii, která může způsobit nežádoucí účinky. Existuje však několik preventivních možností, jak se připravit na podání anestetik:

  1. Doplňte vitaminy spotřebované během anestezie. Například oxid dusný vyčerpává zásoby vitamínu B12 v těle, takže doplňováním těchto zásob můžete čelit negativním účinkům.

  2. Jezte a pijte potraviny s vysokým obsahem antioxidantů.

  3. Užívejte glutathion před a zejména po zákroku.Zdroj B12

Závěr

Pokud Vám byla zjištěna nedostatečná aktivita enzymu MTHFR, je důležité informovat svého lékaře nebo lékaře při příjmu do nemocnice a nosit u sebe kartičku s výsledky analýzy DNA.

Literatura:

Influence of methylenetetrahydrofolate reductase gene polymorphisms on homocysteine concentrations after nitrous oxide anesthesia.

Methylene Tetrahydrofolate Reductase Deficiency: the Hidden ...

General anesthesia and methylenetetrahydrofolate reductase ...

Důvody, proč se s analýzou DNA obrátit na nás

10 dnů
Nejrychlejší analýza
4 mutace
Komplexní analýza
96%
Nejspolehlivější metoda
10tis. vzorků
Nejvíce zkušeností
Praha
Sběrné místo v Praze
Osobní přístup
Nadstandardní služby

+420 724 731 832 nebo
+420 380 120 427
info@protean.cz
Protean s.r.o.
Dolní 2102/2 (Státní veterinání ústav)
370 04 České Budějovice
IČ: 28089421