Deficit vitamínu D

Vitamín D je tzv. "vitamín slunečního záření". Lidské tělo dokáže syntetizovat dostatečné množství vitamínu D z cholesterolu, pokud je pokožka vystavena slunečnímu záření po dostatečně dlouhou dobu. Vitamínu D v lidském těle pomáhá předcházet mnoha chronickým onemocněním, jako je osteoporóza, revmatoidní artritida, vysoký krevní tlak, deprese a některé druhy rakoviny. Je velmi důležitý pro udržení celkové odolnosti organizmu (imunity) vůči infekčním onemocněním.

Deficit vitaminu D

Nedostatek vitaminu D může vést ke křivici, poruše charakterizované měknutím a oslabením kostí. Vitamin D pomáhá udržovat normální hladinu vápníku a fosforu v krvi tím, že řídí jejich vstřebávání a uvolňování z kostí. Pokud se dostatečně vystavujete slunečnímu záření, vaše tělo syntetizuje dostatek vitamínu D z cholesterolu. Vhodné množství slunečního záření se liší v závislosti na typu pokožky. Pokud nejste schopni trávit dostatek času na slunci, musíte se ujistit, že dodržujete doporučený příjem vitamínu D prostřednictvím vaší stravy.

Přirozené zdroje vitaminu D

Chcete-li získat vitamin D ve stravě, některé ryby, houby a žloutky jsou dobrými přírodními zdroji. Většina těchto potravin je obecně zdravá. Pokud tyto potraviny nejsou součástí vašeho životního stylu, musíte se spolehnout na obohacené potraviny, jako je mléko a cereálie, abyste dodali potřebný vitamín D. Vitamin D je možné doplnit i pomocí doplňků stravy.

Pokud máte mutaci v některém z genů CYP27B1 nebo CYP2R1, nedochází ke správnému využití a tvorbě vitamínu D.

Zdroj:

https://www.gbhealthwatch.com/Nutrient-VitaminD-Overview.php



Další články v této kategorii

Vitamíny skupiny B a deprese
Vitamíny skupiny B a deprese
Deprese je velmi závažné psychické onemocnění, její příčiny však nejsou pouze psychické, ale i fyzické. Právě jedním z faktorů přispívajících k rozvoji deprese může být také nedostatek vitamínů skupiny B.
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie je vzácné dědičné onemocnění sítnice oka (vrstva tkáně citlivé na světlo, nachází se na vnitřku oční bulvy) a cévnatky (cévní vrstva tkáně za sítnicí). Degenerace těchto struktur způsobuje krátkozrakost, šedý zákal a progresivní z...
Glykogenóza
Glykogenóza
Glykogenózy neboli GSD (glycogen storage disease) představují vzácná dědičná onemocnění metabolismu sacharidů. Podstatou této choroby je narušený proces odbourávání nebo skladování glykogenu.
Zpět na články