Reakce na léky

Reakci na lék může ovlivnit mnoho faktorů, včetně pohlaví, věku a stravy. Důležitým faktorem ovlivňujícím účinek daného léku je však také genetická predispozice.

Mnoho léků je v současné době předepisováno tak, jako by fungovaly u všech lidí stejně dobře, nebo je dávka upravována v závislosti na věku, váze či pohlaví pacienta. Avšak i když jsou pacienti stejného věku, hmotnosti nebo pohlaví, mohou mít na stejný lék různou odezvu kvůli genetické variabilitě.
Genetická variabilita může ovlivnit, kolik léku se ve vašem těle vstřebá, jak dobře se dostane tam, kde je potřeba, jak rychle se odbourá či zda jeho užívání může být pro vás návykové. To má vliv na účinnost léčby a riziko vzniku nežádoucích účinků. 
Genetický test může poskytnout důležité informace o tom, jak mohou genetické odchylky ovlivnit vaši reakci na lék. Týká se to i běžně užívaných léků např. pro ředění krve, úpravu krevního tlaku, snížení hladiny cholesterolu, tlumení bolesti či depresí.
Studium tohoto vztahu mezi genetickou variabilitou a reakcí na lék se nazývá farmakogenomika.
Veškeré otázky týkající se farmakogenomiky byste měli vždy konzultovat se svým lékařem. Poskytovaná analýza DNA je určena pouze pro informační účely.



Další články v této kategorii

Sklony k alkoholismu
Sklony k alkoholismu
Pro většinu dospělých není mírné užívání alkoholu škodlivé, ale zhruba čtvrtina populace není fyzicky a psychicky vybavena na požívání alkoholu a alkohol je pro ni rizikový. Mezi těmito 25 % je velká skupina těch, kteří jsou na alkoholu závislí pr...
Emoční přejídání
Emoční přejídání
Příjemné vlastnosti potravin, především jejich chuť a vůně, působí na systém odměňování v lidském mozku podobně jako návykové látky (např. alkohol nebo marihuana) a vyvolávají pocit slasti. Někteří lidé mají sklony k vyhledávání slastných požitků,...
Sklon k závislosti na návykových látkách
Sklon k závislosti na návykových látkách
Drogová závislost je částečně geneticky podmíněná a je výsledkem interakce genů a prostředí. Z dosavadních poznatků vyplývá, že geny ovlivňují vznik alkoholismu a drogové závislosti asi ze 40–60 %. Geny se tedy podílejí na vzniku závislosti přibl...
Zpět na články