Hypercholesterolémie

Cholesterol je nezbytný lipid důležitý pro normální funkci buněk. Je to primární stavební prvek pro tvorbu buněčných membrán, vitaminu D a steroidních hormonů. Zvýšený cholesterol (hypercholesterolémie) je však hlavním rizikovým faktorem pro aterosklerotická kardiovaskulární onemocnění, jako jsou srdeční infarkt nebo mrtvice.

 

Příčiny onemocnění

Cholesterol se v lidském těle vyskytuje ve dvou hlavních formách: lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL) a lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL). LDL rozvádí cholesterol do různých částí těla a má tendenci se ve vysokých koncentracích hromadit na povrchu cév. Dlouhodobá akumulace LDL na stěnách krevních cév může způsobit mnoho kardiovaskulárních komplikací, jako je ateroskleróza, mrtvice a infarkty. Díky těmto vlastnostem je LDL cholesterol znám jako tzv. „špatný cholesterol“.

Cholesterol nemůže být v lidském těle odbouráván, takže přebytečný cholesterol je transportován HDL do jater, kde je zpracován pro recyklaci nebo likvidaci prostřednictvím stolice. Výsledkem je, že HDL má opačné účinky než LDL a je často označován jako tzv. „dobrý cholesterol“.

Familiární hypercholesterolémie (FH) je genetická a způsobuje celoživotní zvýšení hladiny celkového a LDL-cholesterolu (LDL-C). Tento syndrom je způsoben především ztrátou funkčnosti proteinů, které se podílejí na odstraňování LDL z naší krve. Defekty v genu LDLR, který kóduje receptor LDL, tvoří asi 90 % všech známých případů FH. Genetické varianty v genech APOB a PCSK9 omezují odstraňování LDL z krve a způsobují FH. Nepostradatelným pomocníkem pro určení správné diagnózy je genetická analýza nové generace.

Léčba a prevence

Nejúčinnějším preventivním opatřením k minimalizaci negativních dopadů hypercholesterolémie na naše zdraví je hlavně snížení příjmu nasycených mastných kyselin, to znamená tedy omezení příjmu živočišných tuků včetně másla. Dnes již prokázaný toxický účinek mají také ztužené rostlinné oleje - tzv. trans-tuky (Rama).

Jak mohu snížit příjem nasycených tuků?
1. Zkuste v domácí kuchyni nahradit máslo řepkovým nebo olivovým olejem, abyste výrazně snížili obsah nasycených tuků v domácích potravinách.
2. Kdykoli je to možné, vybírejte mléčné výrobky bez tuku nebo omezte velikost porcí.
3. Při konzumaci potravin živočišného původu se snažte ořezat co nejvíce tuku nebo vybírejte libové maso (kuřecí prsa místo kuřecího stehna) nebo maso s nižším obsahem nasycených tuků (ryby místo vepřového).
4. Mnoho pečených výrobků a konzerv obsahuje velké množství kokosového oleje. Těmto produktům je třeba se ve vaší stravě vyhnout nebo je omezit.
5. Párty jídla (pizza, párky v rohlíku, klobásy atd.) mají obvykle vysoký obsah nasycených tuků a měla by být konzumována jen při zvláštních příležitostech.
6. Vyhýbejte se co nejvíce tzv. trans-tukům (fast food, polotovary, brambůrky, Rama a výrobky z ní)

Zdroj:

https://www.gbhealthwatch.com/Nutrient-Cholesterol-Overview.php



Další články v této kategorii

Erektilní dysfunkce
Erektilní dysfunkce
Erektilní dysfunkce je definována jako trvalá nebo dočasná neschopnost udržet erekci penisu v dostatečné tuhosti a po dostatečnou dobu nutnou pro kvalitní pohlavní styk. Podle epidemiologických dat je erektilní dysfunkce poměrně častým jevem. Mezi...
Hladina lipoproteinu a onemocnění koronárních tepen
Hladina lipoproteinu a onemocnění koronárních tepen
Zvýšené koncentrace lipoproteinu A – Lp(a) má přibližně 20 % populace. V současné době máme již dostatek důkazů pro tvrzení, že čím vyšší je koncentrace Lp(a), tím vyšší je riziko kardiovaskulárního onemocnění. Koncentrace Lp(a) je také spojena s ...
Primární deficit karnitinu
Primární deficit karnitinu
Karnitin hraje důležitou roli v metabolismu mastných kyselin tím, že zajišťuje jejich transport mezi buněčnými organelami. Je důležitým dodavatelem energie zejména pro srdeční a kosterní sval. U savců je získáván hlavně potravou a zčásti je syntet...
Zpět na články