Metothrexat

Methotrexát se používá k léčbě zánětlivých (artritida nebo psoriáza) a nádorových onemocnění. Metotrexát je látka blokující enzym dihydrofolátreduktázu. Jedná se o často používané cytostatikum.

Některá pracoviště využívají metotrexát pro jednorázovou léčbu mimoděložního těhotenství v případě stabilizované pacientky s nízkými hladinami hCG.
Pacienti pociťující při braní metotrexátu nežádoucí účinky si obvykle stěžují na nevolnost, zvracení, bolest žaludku, ospalost nebo malátnost. Některým také řídnou vlasy, vzácněji se vyskytují i jiné problémy. Pokud tyto příznaky zaznamenáte, měli byste kontaktovat lékaře, který vám metotrexát předepsal.
Jedná se o lék potencionálně toxický, může způsobit závažné postižení jater, plic, ledvin a kostní dřeně. Neměl by být podáván v případě závažného jaterního onemocnění (zejména způsobeného nadměrnou konzumací alkoholu), u poruch krvetvorby, v těhotenství a při kojení.
Některé geny (MTRR, SHMT1, MTR, ADORA2A, MTHFR) mohou ovlivnit funkci a vstřebání léku a mohou se vyskytnout vedlejší nežádoucí účinky.

Zdroj:

https://osteomed.cz/_soubory/methotrexat.pdf

https://www.revmaticke-nemoci.cz/novinky-revmatoidni-artritida/metotrexat-lecebna-latka-mnoha-tvari-1394

https://www.wikiskripta.eu/w/Metotrex%C3%A1t



Další články v této kategorii

Retinoblastom
Retinoblastom
Retinoblastom je nejčastější a nejzávažnější zhoubný nádor v dětské oftalmologii.
Carneyho komplex
Carneyho komplex
Carneyho komplex je onemocnění, které způsobuje změny barvy kůže. Způsobuje také vznik nenádorových (nezhoubných) nádorů v pojivových tkáních a žlázách s vnitřní sekrecí. Je to autozomálně dominantní dědičné onemocnění charakterizované kožními a s...
Juvenilní polypóza a dědičná hemoragická teleangiektázie
Juvenilní polypóza a dědičná hemoragická teleangiektázie
Onemocnění charakterizuje dědičná strukturní abnormalita stěn drobných cév s následnou dilatací. Genetický vliv na tyto onemocnění má gen SMAD4.
Zpět na články