Citlivost na kofein

Někteří lidé pociťují po konzumaci nápojů obsahujících kofein nepříjemné účinky, jako je úzkost nebo nervozita. Ačkoli se ukázalo, že káva má prokazatelně příznivé účinky na celkové zdraví, u některých lidí může být při pravidelné konzumaci kávy vyšší riziko zvýšeného krevního tlaku (hypertenze). Je známo, že tyto účinky u některých lidí způsobují genetické varianty genů ADORA2A a CYP1A2. Jedinci, kteří nedostatečně metabolizují kofein by měli omezit jeho konzumaci na maximálně čtyři šálky denně; pro ty, kteří kofein metabolizují normálně, je pití kávy nebo čaje zdraví prospěšné.

Genetika konzumace kofeinu

Na vyvolání různých reakcí na kofein mezi jednotlivci se podílí několik genů. Jedním z nich je gen CYP1A2, který kóduje jaterní enzym kritický pro metabolismus kofeinu. Dalším je gen AHR, který řídí, kdy a jak se gen CYP1A2 zapíná a vypíná.

Metabolismus kofeinu je také spojen s rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Studie publikovaná v roce 2006 v Journal of the American Medical Association (JAMA) prokázala, že „pomalí“ metabolizátoři kofeinu jsou vystaveni zvýšenému riziku srdečního infarktu, pokud konzumují 2 nebo více šálků kávy denně. Zatímco ti, kteří jsou tzv. „rychlí“ metabolizátoři, mají ve skutečnosti snížené riziko srdečního infarktu, pokud pijí alespoň jeden šálek kávy denně, ve srovnání s tím, když nekonzumují žádnou kávu. Následná studie nezávislé skupiny výzkumníků zjistila podobná zjištění u hypertenze. Lidé s genotypem AA na pozici rs762551 (v rámci genu CYP1A2) jsou „rychlí" metabolizátoři, zatímco lidé s variantou AC nebo CC jsou „pomalí" metabolizátoři.

Varianty v genech odpovědných za metabolismus kofeinu také ovlivňují vaši reakci na určité léky. Například varianty v genu CYP1A2, které ovlivňují účinnost enzymu cytochromu, ovlivňují metabolismus početné skupiny léků. Kupříkladu lidé s takzvaným genem rychlého metabolizátoru jsou odolnější vůči medikamentózní léčbě (klozapin) pro schizofrenii.

Zdroje kofeinu

Kofein je stimulant centrální nervové soustavy, který se přirozeně vyskytuje v kávových zrnech, čaji, kakau, guaraně, některém ovoci a listech rostlin. Mnoho běžných nápojů a doplňků obsahuje kofein.

Zdroj:

https://www.gbhealthwatch.com/Trait-Caffeine-Consumption.php



Další články v této kategorii

Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie je vzácné dědičné onemocnění sítnice oka (vrstva tkáně citlivé na světlo, nachází se na vnitřku oční bulvy) a cévnatky (cévní vrstva tkáně za sítnicí). Degenerace těchto struktur způsobuje krátkozrakost, šedý zákal a progresivní z...
Glykogenóza
Glykogenóza
Glykogenózy neboli GSD (glycogen storage disease) představují vzácná dědičná onemocnění metabolismu sacharidů. Podstatou této choroby je narušený proces odbourávání nebo skladování glykogenu.
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy je onemocnění způsobené nedostatečnou aktivitou enzymu biotinidáza, který se účastní metabolismu biotinu, někdy nazývaného vitamín H. Biotin je v organismu zapojen do metabolismu tuků, cukrů i bílkovin. Biotinidáza uvolňuje kov...
Zpět na články