Citlivost na sodík, hypertenze

Hypertenze nebo zvýšený krevní tlak je často nazývána tichým zabijákem a je hlavním rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění a selhání ledvin. Konzumace velkého množství sodíku může zhoršit riziko hypertenze. Genetické varianty některých genů, jako jsou ADD1, ACE, GUCY1A1 a NOS3, predisponují k vysokému krevnímu tlaku, proto může být obzvláště prospěšné omezení příjmu sodíku.

Kde se sodík vyskytuje?

Sodík je nezbytný minerál pro lidské tělo, jehož nejběžnější formou se kterou se setkáváme denně je kuchyňská sůl (chlorid sodný). Sodík je však moderní společností nadměrně konzumován, což je spojeno s nárůstem široké škály zdravotních komplikací. Většina sodíku pochází spíše ze zpracovaných potravin než ze soli přidané během vaření. Příliš mnoho sodíku obvykle vede k hypertenzi a poškození ledvin. U některých populací, zvláště u populací citlivých na sůl, může příliš mnoho soli vést k infarktu a dalším formám kardiovaskulárních onemocnění.

Jak se sodík využívá v lidském těle?

Sodík hraje v těle mnoho důležitých rolí a jeho nedostatek způsobuje vážné zdravotní komplikace. Udržuje rovnováhu tekutin a je hlavní živinou používanou při přenosu nervových vzruchů a svalové kontrakci. Jeho přemíra je však stejně nebezpečná jako jeho nedostatek.

Jak mohu snížit příjem sodíku?

Většina sodíku konzumovaného ve stravě pochází ze zpracovaných potravin. Dokonce i potraviny s nízkým obsahem sodíku, jako je chléb a těstoviny, mohou také vést k vysokému příjmu sodíku, jsou-li konzumovány ve velkém množství.

Ke snížení příjmu sodíku využijte následující pokyny:

1. Při nákupu si přečtěte štítek, abyste si mohli vybrat potraviny s nízkým obsahem sodíku a vyhnout se těm, které obsahují vysoký obsah sodíku. Většina zpracovaných potravin má nyní k dispozici verze s nízkým obsahem sodíku.

2. Konzumujte více čerstvých potravin a méně zpracovaných potravin. Čerstvé potraviny obecně obsahují méně přidaného sodíku než potraviny určené pro delší trvanlivost.

3. Jezte více potravin připravených doma s malým nebo žádným obsahem soli.

4. Vyvarujte se konzumace velkých porcí pečiva. Mnoho lidí podceňuje sodík obsažený v jedlé sodě nebo prášku do pečiva.

5. Při jídle v restauracích požádejte, aby se do jídla nepřidávala sůl nebo pokud ano, tak jen v omezeném množství.

Zdroj:

https://www.gbhealthwatch.com/Nutrient-Sodium-Overview.php



Další články v této kategorii

Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie je vzácné dědičné onemocnění sítnice oka (vrstva tkáně citlivé na světlo, nachází se na vnitřku oční bulvy) a cévnatky (cévní vrstva tkáně za sítnicí). Degenerace těchto struktur způsobuje krátkozrakost, šedý zákal a progresivní z...
Glykogenóza
Glykogenóza
Glykogenózy neboli GSD (glycogen storage disease) představují vzácná dědičná onemocnění metabolismu sacharidů. Podstatou této choroby je narušený proces odbourávání nebo skladování glykogenu.
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy je onemocnění způsobené nedostatečnou aktivitou enzymu biotinidáza, který se účastní metabolismu biotinu, někdy nazývaného vitamín H. Biotin je v organismu zapojen do metabolismu tuků, cukrů i bílkovin. Biotinidáza uvolňuje kov...
Zpět na články