Deficit vitamínu D

Vitamín D je tzv. "vitamín slunečního záření". Lidské tělo dokáže syntetizovat dostatečné množství vitamínu D z cholesterolu, pokud je pokožka vystavena slunečnímu záření po dostatečně dlouhou dobu. Vitamínu D v lidském těle pomáhá předcházet mnoha chronickým onemocněním, jako je osteoporóza, revmatoidní artritida, vysoký krevní tlak, deprese a některé druhy rakoviny. Je velmi důležitý pro udržení celkové odolnosti organizmu (imunity) vůči infekčním onemocněním.

Deficit vitaminu D

Nedostatek vitaminu D může vést ke křivici, poruše charakterizované měknutím a oslabením kostí. Vitamin D pomáhá udržovat normální hladinu vápníku a fosforu v krvi tím, že řídí jejich vstřebávání a uvolňování z kostí. Pokud se dostatečně vystavujete slunečnímu záření, vaše tělo syntetizuje dostatek vitamínu D z cholesterolu. Vhodné množství slunečního záření se liší v závislosti na typu pokožky. Pokud nejste schopni trávit dostatek času na slunci, musíte se ujistit, že dodržujete doporučený příjem vitamínu D prostřednictvím vaší stravy.

Přirozené zdroje vitaminu D

Chcete-li získat vitamin D ve stravě, některé ryby, houby a žloutky jsou dobrými přírodními zdroji. Většina těchto potravin je obecně zdravá. Pokud tyto potraviny nejsou součástí vašeho životního stylu, musíte se spolehnout na obohacené potraviny, jako je mléko a cereálie, abyste dodali potřebný vitamín D. Vitamin D je možné doplnit i pomocí doplňků stravy.

Pokud máte mutaci v některém z genů CYP27B1 nebo CYP2R1 nedochází ke správnému využití a tvorbě vitamínu D.

Zdroj:

https://www.gbhealthwatch.com/Nutrient-VitaminD-Overview.php



Další články v této kategorii

Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie je vzácné dědičné onemocnění sítnice oka (vrstva tkáně citlivé na světlo, nachází se na vnitřku oční bulvy) a cévnatky (cévní vrstva tkáně za sítnicí). Degenerace těchto struktur způsobuje krátkozrakost, šedý zákal a progresivní z...
Glykogenóza
Glykogenóza
Glykogenózy neboli GSD (glycogen storage disease) představují vzácná dědičná onemocnění metabolismu sacharidů. Podstatou této choroby je narušený proces odbourávání nebo skladování glykogenu.
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy je onemocnění způsobené nedostatečnou aktivitou enzymu biotinidáza, který se účastní metabolismu biotinu, někdy nazývaného vitamín H. Biotin je v organismu zapojen do metabolismu tuků, cukrů i bílkovin. Biotinidáza uvolňuje kov...
Zpět na články