Nedostatek cholinu

Cholin je bioaktivní látka, která se dříve řadila mezi vitaminy skupiny B. Lidským organismus je však schopen cholin vytvářet a řadí se tak nyní mezi tzv. „vitageny“, které na rozdíl od vitaminů mají pro organismus význam i jako stavební a energetické zdroje. Vedle přijmu ze stravy je cholin vytvářen v játrech a dalších tkáních např. z aminokyseliny methioninu za přítomnosti kyseliny listové a vitaminu B12.

Cholin je také důležitý pro tvorbu fosfatidylcholinu (PC), který je hlavní složkou buněčných membrán a lipoproteinů přenášejících tuky, jako jsou LDL a HDL. PC se ve velkém množství nachází v mozku jako součást buněčných membrán a také neurotransmiteru acetylcholinu.

Deficit Cholinu

Nízký přísun cholinu v důsledku nedostatečné konzumace stravy a/nebo genetického defektu genu zapojeného do biosyntézy cholinu může vést k ztučnění jater, zvýšené hladině homocysteinu v krvi, úzkostem a svalovým bolestem. Příliš mnoho cholinu je příčinou rybího zápachu potu, nechutenství nebo bolesti svalů.

Příčiny nedostatku cholinu

K nedostatku cholinu může přispět zejména mutace genu PEMT, který se podílí na tvorbě fosfatidylcholinu. Gen PEMT je zodpovědný za syntézu cholinu v játrech a jeho exprese je řízena hladinou estrogenu v těle. Přibližně 1 ze 4 lidí má rizikovou variantu PEMT, která ohrožuje jejich schopnost syntetizovat cholin. Tito lidé se musí nahradit neschopnost biosyntézy cholinu jeho dostatečným přísunem ze stravy. To je zvláště důležité pro ženy, které jsou těhotné nebo kojící, u kterých je dostatečná hladina cholinu nezbytná pro zdárný vývoj a růst plodu. Během těhotenství a laktace, kdy se estrogen v plasmě zvýší asi 60krát, je syntéza cholinu odpovídající potřebám plodu (zdvojnásobení koncentrace cholinu v mateřské krvi a také v mateřském mléce). Nedostatek cholinu v kombinaci s rizikovými variantami v dráze metylace folátů může významně zvýšit riziko vrozených vad u novorozenců.

Vyšší nároky vznikají při vystavení dlouhodobému psychickému stresu a nadměrným nárokům na paměť, kdy  potřeba cholinu stoupá až na dvojnásobek. Jeho působení nepříznivě ovlivňuje alkohol a antibiotika.

Zdoje cholinu

Nejbohatšími zdroji cholinu jsou vejce a játra, ale jeho vydatným zdrojem jsou také mořské plody, maso, mléčné výrobky a další potraviny obsahující tuky, stejně jako pšeničné klíčky, brukvovitá zelenina (květák), luštěniny (sójové boby a arašídy). Cholin obsahují také potraviny s přidaným lecitinem jako emulgátorem (např. zmrzlina, salátové dresinky).

Zdroj:

https://www.gbhealthwatch.com/Nutrient-Choline-Overview.php



Další články v této kategorii

Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie je vzácné dědičné onemocnění sítnice oka (vrstva tkáně citlivé na světlo, nachází se na vnitřku oční bulvy) a cévnatky (cévní vrstva tkáně za sítnicí). Degenerace těchto struktur způsobuje krátkozrakost, šedý zákal a progresivní z...
Glykogenóza
Glykogenóza
Glykogenózy neboli GSD (glycogen storage disease) představují vzácná dědičná onemocnění metabolismu sacharidů. Podstatou této choroby je narušený proces odbourávání nebo skladování glykogenu.
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy je onemocnění způsobené nedostatečnou aktivitou enzymu biotinidáza, který se účastní metabolismu biotinu, někdy nazývaného vitamín H. Biotin je v organismu zapojen do metabolismu tuků, cukrů i bílkovin. Biotinidáza uvolňuje kov...
Zpět na články