Cholin je také důležitý pro tvorbu fosfatidylcholinu (PC), který je hlavní složkou buněčných membrán a lipoproteinů přenášejících tuky, jako jsou LDL a HDL. PC se ve velkém množství nachází v mozku jako součást buněčných membrán a také neurotransmiteru acetylcholinu.
Nízký přísun cholinu v důsledku nedostatečné konzumace stravy a/nebo genetického defektu genu zapojeného do biosyntézy cholinu může vést k ztučnění jater, zvýšené hladině homocysteinu v krvi, úzkostem a svalovým bolestem. Příliš mnoho cholinu je příčinou rybího zápachu potu, nechutenství nebo bolesti svalů.
K nedostatku cholinu může přispět zejména mutace genu PEMT, který se podílí na tvorbě fosfatidylcholinu. Gen PEMT je zodpovědný za syntézu cholinu v játrech a jeho exprese je řízena hladinou estrogenu v těle. Přibližně 1 ze 4 lidí má rizikovou variantu PEMT, která ohrožuje jejich schopnost syntetizovat cholin. Tito lidé musí nahradit neschopnost biosyntézy cholinu jeho dostatečným přísunem ze stravy. To je zvláště důležité pro ženy, které jsou těhotné nebo kojící, u kterých je dostatečná hladina cholinu nezbytná pro zdárný vývoj a růst plodu. Během těhotenství a laktace, kdy se estrogen v plasmě zvýší asi 60krát, je syntéza cholinu odpovídající potřebám plodu (zdvojnásobení koncentrace cholinu v mateřské krvi a také v mateřském mléce). Nedostatek cholinu v kombinaci s rizikovými variantami v dráze metylace folátů může významně zvýšit riziko vrozených vad u novorozenců.
Vyšší nároky vznikají při vystavení dlouhodobému psychickému stresu a nadměrným nárokům na paměť, kdy potřeba cholinu stoupá až na dvojnásobek. Jeho působení nepříznivě ovlivňuje alkohol a antibiotika.
Nejbohatšími zdroji cholinu jsou vejce a játra, ale jeho vydatným zdrojem jsou také mořské plody, maso, mléčné výrobky a další potraviny obsahující tuky, stejně jako pšeničné klíčky, brukvovitá zelenina (květák), luštěniny (sójové boby a arašídy). Cholin obsahují také potraviny s přidaným lecitinem jako emulgátorem (např. zmrzlina, salátové dresinky).
Zdroj: