Nesnášenlivost fruktózy

Intolerance fruktózy označuje sníženou schopnost našeho těla rozkládat cukr fruktózu. Fruktóza se přirozeně vyskytuje v ovoci a medu, ale v lidské stravě se vyskytuje nejčastěji jako přidané cukry (ve formě sacharózy a kukuřičného sirupu). U lidí s intolerancí fruktózy se může objevit nevolnost, nadýmání, bolesti břicha, průjem, zvracení a nízká hladina cukru v krvi (hypoglykémie). Intolerance fruktózy je způsobena genetickou modifikací genu ALDOB, který kóduje enzym podílející se na metabolizmu fruktózy.

Příčiny intolerance fruktózy

Dědičná intolerance fruktózy (HFI) byla poprvé zjištěna po zavedení umělé výživy s obsahem fruktózy a sacharózy při odstavování kojenců od mateřského mléka. Pokud dítě s HFI požije velké množství fruktózy, může se u něj rozvinout až akutní letargie, záchvaty a/nebo progresivní kóma. Dlouhodobě neléčená fruktózová intolerance může vést až k selhání ledvin a jater. Pokud jsou lidé s touto mutací identifikováni a léčeni dříve, než dojde k trvalému poškození orgánů, mohou se dožít průměrného věku za předpokladu, že dodržují dietu s minimálním obsahem fruktózy.

Prevence primárních projevů:

Základním pilířem léčby HFI je omezení fruktózy, sacharózy, sukralózy a sorbitolu. Během případné hospitalizace je nutné se vyhnout použití intravenózních tekutin obsahujících fruktózu, jakož i kojenecké výživy a léčiv obsahujících fruktózu. Vzhledem k tomu, že dietní doporučení je založeno na sníženém příjmu ovoce a zeleniny, doporučuje se každodenní suplementace výživy multivitaminovými přípravky s umělými sladidly proto, aby se předešlo nedostatku vitamínů rozpustných ve vodě.

Zdroj

https://actionability.clinicalgenome.org/ac/Adult/ui/stg2SummaryRpt?doc=AC008



Další články v této kategorii

Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie je vzácné dědičné onemocnění sítnice oka (vrstva tkáně citlivé na světlo, nachází se na vnitřku oční bulvy) a cévnatky (cévní vrstva tkáně za sítnicí). Degenerace těchto struktur způsobuje krátkozrakost, šedý zákal a progresivní z...
Glykogenóza
Glykogenóza
Glykogenózy neboli GSD (glycogen storage disease) představují vzácná dědičná onemocnění metabolismu sacharidů. Podstatou této choroby je narušený proces odbourávání nebo skladování glykogenu.
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy je onemocnění způsobené nedostatečnou aktivitou enzymu biotinidáza, který se účastní metabolismu biotinu, někdy nazývaného vitamín H. Biotin je v organismu zapojen do metabolismu tuků, cukrů i bílkovin. Biotinidáza uvolňuje kov...
Zpět na články