Nesnášenlivost laktózy

Intolerance laktózy znamená sníženou schopnost našeho těla metabolizovat laktózu, hlavní cukr obsažený v mléce a mléčných výrobcích. Lidé s intolerancí laktózy, kteří konzumují mléčné výrobky, mohou pociťovat nadýmání, bolesti, plynatost a průjem. Intolerance laktózy je dědičná a vyskytuje se poměrně často. Tento syndrom je způsoben mutací v genu LCT, která způsobuje nedostatek enzymu laktázy zhruba od třetího roku života.


Příznaky onemocnění

Aby mohla být laktóza strávena, musí být rozštěpena na dva základní cukry, glukózu a galaktózu. Pokud se však ve dvanáctníku (první část tenkého střeva) nerozloží a nevstřebá, pokračuje do dalších částí tenkého střeva a dále do tlustého střeva, kde je rozkládána bakteriemi mléčného kvašení. Produkty tohoto kvašení způsobují bolesti břicha, nadýmání a plynatost. Protože je v tlustém střevě laktóza přebytečná, začne do něj pronikat velké množství vody pro naředění jeho obsahu, což se následně projeví průjmem.

Při poruše trávení laktózy nemusí vždy vznikat symptomy nesnášenlivosti laktózy. Většina lidí s laktózovou intolerancí je schopna požít až 12 g laktózy v jedné dávce (to odpovídá 240 mililitrům mléka), aniž by se vyskytly nějaké příznaky. Vyšší dávky laktózy mohou být tolerovány, pokud je konzumace mléka rozložena do menších dávek během dne. Dále je možné konzumovat mléčné výrobky jako tvrdé sýry, které mají mnohonásobně méně laktózy. Také jogurty a jiné zakysané mléčné výrobky mohou být většinou bez problému konzumovány, protože laktóza v nich obsažená je už částečně rozložena přítomnými mléčnými bakteriemi, které pak ve střevě pomáhají s dalším štěpením laktózy.

Léčba

Intolerance laktózy se řeší dostatečným snížením příjmu laktózy v potravě.

Zdroj

https://www.gbhealthwatch.com/Trait-Lactose-Intolerance.php

https://www.wikiskripta.eu/w/Intolerance_lakt%C3%B3zy



Další články v této kategorii

Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie je vzácné dědičné onemocnění sítnice oka (vrstva tkáně citlivé na světlo, nachází se na vnitřku oční bulvy) a cévnatky (cévní vrstva tkáně za sítnicí). Degenerace těchto struktur způsobuje krátkozrakost, šedý zákal a progresivní z...
Glykogenóza
Glykogenóza
Glykogenózy neboli GSD (glycogen storage disease) představují vzácná dědičná onemocnění metabolismu sacharidů. Podstatou této choroby je narušený proces odbourávání nebo skladování glykogenu.
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy je onemocnění způsobené nedostatečnou aktivitou enzymu biotinidáza, který se účastní metabolismu biotinu, někdy nazývaného vitamín H. Biotin je v organismu zapojen do metabolismu tuků, cukrů i bílkovin. Biotinidáza uvolňuje kov...
Zpět na články