Vysoká hladina triglyceridů

Nesnášenlivost tuků znamená poruchu odbourávání a odstraňování triglyceridů z krve pro energetické využití nebo skladování ve tkáních, což vede k vysokým hladinám triglyceridů v krvi. Silně zvýšená hladina triglyceridů v krvi může vést k zánětu slinivky břišní (pankreatitida), který může způsobit prudké bolesti v oblasti břicha a kožní léze tvořené tukovými usazeninami, nazývané xantomy.

Příčiny onemocnění

Na genetické úrovni jsou závažně zvýšené hladiny triglyceridů způsobené syndromem familiární chylomikronémie (FCS) způsobeny homozygotními nebo bialelickými variantami ztráty funkce v genech LPL, APOC2, APOA5, LMF1 a GPIHBP1. Hladina vysokých triglyceridů může být způsobena také multifaktoriální chylomikronemií (MCM), jejíž prevalence se odhaduje na ~1: 600 a která je nejméně 50-100krát častější než FCS. Je výsledkem dvou různých typů genetických variant: (1) vzácných heterozygotních variant (frekvence minoritních alel <1 %) s proměnlivou penetrancí v pěti kauzálních genech pro FCS a (2) běžných variant (frekvence minoritních alel >5 %), jejichž individuálně malé fenotypové účinky jsou kvantifikovány pomocí kombinace jednotlivých mutací. 

Léčba hypertriglyceridémie

V první řadě je nutné omezení stavů, které mohou zvyšovat hladinu triglyceridů. Mezi ně patří obezita, hypotyreóza a cukrovka. Je nutné omezit pití alkoholu, některé antikoncepční pilulky mohou také zvyšovat hladinu triglyceridů. Při rozhodování, zda tyto léky užívat, se poraďte se svým lékařem. Léčba dále zahrnuje vyhýbání se nadbytečným kaloriím a potravinám s vysokým obsahem nasycených tuků a sacharidů. Ke snížení hladiny triglyceridů je nutné přísné omezení tuků ve stravě. Toto omezení činí člověka náchylným k nedostatku vitaminů rozpustných v tucích (vitaminy A, D, E a K) a esenciálních mastných kyselin. Pokud hladina triglyceridů zůstává vysoká i po změně stravy, může být nutné užívat léky. Bylo prokázáno, že kyselina nikotinová, gemfibrozil a fenofibrát snižují hladinu triglyceridů u lidí s tímto onemocněním.

Faktory životního stylu, které mohou zvyšovat triglyceridy

Bez ohledu na náš genetický profil, hladinu triglyceridů významě ovlivňuje náš životní styl. Je to proto, že naše tělo přeměňuje nadbytečné kalorie na triglyceridy. Pokud tedy konzumujete cukry, tuky nebo alkohol, které vaše tělo hned nevyužije, mohou se vaše triglyceridy zvýšit.

Mezi faktory, které mohou vést k vysoké hladině triglyceridů, patří:

  • Pití příliš velkého množství alkoholu.
  • Konzumace příliš velkého množství rafinovaných sacharidů (např. bílého pečiva) nebo cukrů.
  • Konzumace příliš velkého množství nasycených tuků.
  • Nedostatečný pohyb (sedavý způsob života).

Zdroj:

https://www.gbhealthwatch.com/HotTopic-Multiple-pathways-elevated-triglycerides.php



Další články v této kategorii

Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie cévnatky a sítnice
Gyrátová atrofie je vzácné dědičné onemocnění sítnice oka (vrstva tkáně citlivé na světlo, nachází se na vnitřku oční bulvy) a cévnatky (cévní vrstva tkáně za sítnicí). Degenerace těchto struktur způsobuje krátkozrakost, šedý zákal a progresivní z...
Glykogenóza
Glykogenóza
Glykogenózy neboli GSD (glycogen storage disease) představují vzácná dědičná onemocnění metabolismu sacharidů. Podstatou této choroby je narušený proces odbourávání nebo skladování glykogenu.
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy
Deficit biotinidázy je onemocnění způsobené nedostatečnou aktivitou enzymu biotinidáza, který se účastní metabolismu biotinu, někdy nazývaného vitamín H. Biotin je v organismu zapojen do metabolismu tuků, cukrů i bílkovin. Biotinidáza uvolňuje kov...
Zpět na články