Diabetes Mellitus 2. typu

Diabetes mellitus 2. typu je komplexní onemocnění, v jehož etiopatogenezi se uplatňují genetické faktory i vliv prostředí. Počátek této choroby bývá pozvolný, proto je její záchyt a diagnostika často shodami náhod. Zejména u tohoto typu diabetu je charakteristický familiární výskyt choroby (v rodině) a v 60-90% je spojen výskyt diabetu II. typu s obezitou. Kritériem pro diagnózu je pak pouze hyperglykémie.

Příčiny onemocnění

Cukrovka, odborně diabetes mellitus II. typu, vzniká díky působení dvou patogenních faktorů. Jedná se 1) o rezistenci periferních buněk na inzulin a 2) o nedostatečnou sekreci inzulinu ze slinivky. Výskyt Inzulinové rezistence je nejčastěji tak zvaného získaného typu, ten je způsoben obezitou, nedostatkem pohybu a špatnou životosprávou. Na vzniku choroby se podílí jak genetická predispozice (např. geny ABCC8, HNF1A, HNF4A, INS, IRS1, TCF7L2), tak i řada exogenních faktorů. Mezi exogenní faktory pak řadíme například obezitu, stres, kouření či nízkou fyzickou aktivitu. Osoby, mající jednoho z rodičů s diabetem 2. typu, mají 40% pravděpodobnost, že se u nich během života vyvine toto onemocnění, potomci obou rodičů s diabetem 2. typu onemocní dokonce se 70% pravděpodobností. Mezi příznaky DM2 řadíme například častý pocit žízně, polyurii, noční močení, hubnutí s normálním pocitem hladu a chuti, malátnost a únavu.

Prevence a léčba

Pro prevenci i léčbu diabetu 2. typu jsou důležité základy zdravého životního stylu jako je - pravidelné stravování, vyloučení velkého množství cukru, jednoduchých sacharidů a nezdravých tuků (především transmastných a nasycených tuků), snížení hmotnosti, pravidelná fyzická aktivita a mnoho dalších - všechny tyto změny životního stylu mohou předcházet rozvoji onemocnění. Medikamentózní léčba diabetu probíhá pomocí tzv. antidiabetik a má velmi dlouhou historii. Od dvacátých let minulého století se používá inzulin zvířecího původu, tabletová antidiabetika byla předepisována až po 2. světové válce a injekční neinzulinová antidiabetika až v tomto století. Mezi nejznámější antidiabetika patří metformin, deriváty sulfonylurey a různé formy inzulinu.

Zdroj:

NZIP.cz

https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/51534/BPTX_2012_2_11410_0_319673_0_121704.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://postudium.cz/mod/book/view.php?id=6925&chapterid=2513



Další články v této kategorii

Poruchy zpracování sacharidů, hypertriglyceridémie
Poruchy zpracování sacharidů, hypertriglyceridémie
Nadměrný příjem sacharidů, zejména jednoduchých a rafinovaných cukrů, vede k tomu, že naše játra produkují zvýšené množství triglyceridů jako prostředku k ukládání přebytečné energie. Nově vzniklé triglyceridy se balí do lipoproteinů s velmi nízko...
Zpět na články