Články

Nesnášenlivost fruktózy

Nesnášenlivost fruktózy

Intolerance fruktózy označuje sníženou schopnost našeho těla rozkládat cukr fruktózu. Fruktóza se přirozeně vyskytuje v ovoci a medu, ale v lidské stravě se vyskytuje nejčastěji jako přidané cukry (ve formě sacharózy a kukuřičného sirupu). U lidí ...


Hemochromatóza

Hemochromatóza

Hereditární hemochromatóza je genetická porucha metabolismu železa. Je jednou z nějčastějších genetických poruch v původní evropské populaci. V jejím důsledku dochází ke zvýšenému vstřebávání železa a jeho hromadění převážně v játrech a dalších vn...


Hromadění mědi - Wilsonova choroba

Hromadění mědi - Wilsonova choroba

Wilsonova nemoc je vrozené onemocnění sdružené s abnormálním metabolismem mědi, které vede k jejímu nadměrnému ukládání, zejména v játrech a mozku. Měď je esenciální minerál, který je vstřebáván do organismu ze stravy.


Deficit zinku

Deficit zinku

Zinek je potřebný k aktivitě více než 200 různých enzymů, nutných pro syntézu DNA a pro funkci bílkovin vážících se na DNA. Deficit zinku postihuje hlavně růst, hojení a jeho nedostatek při těhotenství způsobuje např. rozštěp páteře plodu.


Nesnášenlivost laktózy

Nesnášenlivost laktózy

Intolerance laktózy znamená sníženou schopnost našeho těla metabolizovat laktózu, hlavní cukr obsažený v mléce a mléčných výrobcích. Lidé s intolerancí laktózy, kteří konzumují mléčné výrobky, mohou pociťovat nadýmání, bolesti, plynatost a průjem....


Alkoholová intolerance

Alkoholová intolerance

Nesnášenlivost alkoholu neboli flush reakce znamená sníženou schopnost odbourávat alkohol. Varianta ztráty funkce genu ALDH2 snižuje schopnost enzymu přeměňovat acetaldehyd, vedlejší metabolický produkt alkoholu, na acetát, což vede k hromadění ac...


Poruchy zpracování sacharidů, hypertriglyceridémie

Poruchy zpracování sacharidů, hypertriglyceridémie

Nadměrný příjem sacharidů, zejména jednoduchých a rafinovaných cukrů, vede k tomu, že naše játra produkují zvýšené množství triglyceridů jako prostředku k ukládání přebytečné energie. Nově vzniklé triglyceridy se balí do lipoproteinů s velmi nízko...


Citlivost na kofein

Citlivost na kofein

Někteří lidé pociťují po konzumaci nápojů obsahujících kofein nepříjemné účinky, jako je úzkost nebo nervozita. Ačkoli se ukázalo, že káva má prokazatelně příznivé účinky na celkové zdraví, u některých lidí může být při pravidelné konzumaci kávy z...